בימים האחרונים גמלה בליבי ההחלטה להכיר את רומניה . שמעתי רבות על יופייה , על אנשיה ובמיוחד על הטעמים המיוחדים שעולים מהסירים בבישול הכפרי.
אוהבת מאוד את הנופים הירוקים , ערים שקטות וכפרים ציוריים אבל הכי אוהבת את המפגשים האישיים עם האנשים. אותה מוכרת בשוק העירוני המגיעה עמוסת ירקות שנקטפו הבוקר. אוהבת להתרשם ולרחרח את המאפים השמנמנים שהאופה מציג בגאווה במאפייה השכונתית . נהנית ונרגשת כל פעם מחדש לשמוע סיפורו של מתכון המתגלגל מאות שנים במשפחה ומוגש לפני במסעדת דרכים קטנה על ידי המאמה אותו היא מכינה כבר 50 שנה.
אז חיפשתי לי חברה / קבוצה / מדריכה שתענה לרצונות שלי ואני שמחה לספר לכם שמצאתי ! לאה גונן בעלת חברת קא לה מאמא המארגנת טיול בוטיק בקבוצה קטנה ואינטימית לרומניה בהם היא מכניסה את המטייל אל תוך החוויה המיוחדת של רומניה .טיול אחר – חוויתי, שמשלב את נופי רומניה המדהימים עם מטבחה המסורתי האקלקטי, המשובח והמתובל במסורת של קבלת פנים חמה ואוהבת. את הטיול מדריכים ביחד לאה ואובידיו, ישראלי החי ברומניה כך שכל ההסברים הנם בעברית.
אני מתכננת לצאת לטיול שנקרא טעימה ראשונה טיול במסלול מעגלי, בו אפגש לראשונה עם נופי רומניה, אתריה, תרבותה, אנשיה ומטבחה . במהלך הטיול נצפין מבוקרשט עד להרי הקארפטים. נשתתף בסדנאות בישול, נכיר בשלנים ביתיים ונטעם הרבה מאוד.
אני כל כך נרגשת מצפה כבר לארוז מזוודה , ולצאת . התכנית שלי לצאת לטיול המתחיל ב 5.6.17 לשמונה ימים מלאים של עונג וריגושים .
מי מצטרף אלי ?
רומניה בטעם טוב – יומן מסע
כבר שנים אני חיה ונושמת בישול , אולי אדייק ואומר שמשחר ילדותי המטבח משך אותי עד שהפכתי את אהבה זו למקצוע. את המטבח הרומני לא הכרתי. מטבח רומני עבורי היה מסעדת הניצחון באשקלון , ריח הבישולים בחדר המדרגות בבאר שבע שהיה מקבל את פני מדי יום כשחזרתי מבית הספר מעלה ממטבחה של השכנה חנה . היה שם תמיד ריח מודגש של שום . מאוד אהבתי שהייתה מציע לי קציצה חמימה או וארניקה במילוי תפוחי אדמה . מה מעיד על הבנה והכירות מינימלית ואף פחות עם מטבח מפואר זה.
לכן שמחתי מאוד להכיר את לאה ולצאת אתה למסע מיוחד וטעים לנופי רומניה המטובל באוכל רומני ביתי כפרי – בדיוק כמו שאני אוהבת.
בחרתי להשתתף במסלול הקלסי מבין שני המסלולים שמציאה חברת קה לה מאמא של לאה גונן. מסלול בן שמונה ימים שעושה מסלול מעגלי היוצא מבוקרשט וצפונה אל מרכז המדינה ומסתיים בבוקרשט.
יום ראשון
נחתנו בבוקרשט לאחר מספר סידורים ראשוניים של החלפת כסף ורכישת SIM מקומי ( מאוד מומלץ) נסענו בדרך יפיפייה לאורך נהר האולט עם עצירה בדרך לטעימה ראשונה של קבב אלוהי ממש שעבורי היה שמחה גדולה. ברומניה האיכות בפשטות היא העיקר – בשר מעולה עשוי כמו שצריך , מפוצץ בשום כמובן המוגש עם חרדל ולחם שחור וזהו!!! מנה מהאגדות. ממשיכים בנסיעה בדרך כפרית עד לכפר פסטורלי בו הזמן עמד מלכת סיביאל. פנסיון כריסטינה – בית אותנטי מקסים נקי ומצוחצח בו לנו שלושה לילות. טעמתי לראשונה את הצ'ורבה המפורסמת . ברומנית צ'ורבה זה מרק – יש הרבה סוגי צ'ורבה ולכולם מוסיפים לאושטן – סוג של ירק כמו סלרי בעל טעם מעודן. מיד התאהבתי .
יום שני
מתעוררת להליכת בוקר ברחובות הצרים של הכפר , מטיילת לאורך הנחל ,עוברת בתים ציוריים מפלים קטנים ובארות מים שמהן שואבים מים לביתם . ברחוב עוברות עגלות עם סוסים . לאחר ארוחת בוקר עשירה נוסעים למוזאון "אסטרה" מוזאון פתוח בו מוצגים בתים מאיזורים שונים ברומניה תחנות קמח המופעלות על מים ועוד. חוזרים לכפר סיביאל לסדנת בישול עם כריסטינה הנהדרת – אמא רומניה אמתית שמתחילה להכניס אותנו לרזי הבישול הרומני – חצילים , שום , ריבות ועוד. המפגש עם כריסטינה נהדר . ביתה מיוחד , היא מנהלת מטבח אותנטי בו היא משמרת לתקופת החורף במרתף הבית אוכל רב – מחמצים , ריבות , רטבים שאליהם עוד אתייחס רבות וגם אחלוק מתכונים סודיים שחלקה איתי . טעימה קטנה מסדנת הבישול – סלט חצילים רומני – אתם יודעים שאת החציל לא קוצצים עם סכין מתכת אלא רק עם סכין עץ ? ובסלט זה אין טיפה של שום רק בצל טרי?!!
יום שלישי
יום זה הוקדש לביקור בשתי ערים מדהימות : אלבה יוליה וסיביו . אלבה יוליה עיר יפיפייה הממוקמת על גדות נהר מורש בעלת היסטוריה מפוארת בה משולבים נופים ומבנים היסטוריים נהדרים. צפינו במקום בטקס החלפת המשמר שהיה …. נחמד – אין מה לצפות למשהו שדומה לזה בארמון בקינגהאם באנגליה . מה שכן יש במקום זה קיורטוש אותו מאפה מפנק שעשה עליה מהונגריה של בצק שמרים דקיק המגולגל על תבנית מיוחדת . כאן הקיורטוש נאפה על מנגל – כן כן על גחלים מה שנותן לו טעם מיוחד ומעושן מעט. העיר סיביו המקסימה היא חלום לכל חובב נוף וחובב צילום פינות חמד , כיכרות רבים ואטרקציות נהדרות מקובצות כולן בעיר האתיקה . ובערב לאחר ארוחת נהדרת ערב פולקלור של שירים וריקודים עם " צעירי הכפר".
יופי של מסלול נבחר לטיול זה.
החלק השני של טיול טעים במיוחד ברומניה עם חברת קא לה מאמא
מדי בוקר אני מתעוררת מוקדם ויוצאת לסיבוב הליכה בכפר . יוצאת מפנסיון כריסטינה פעם פונה ימינה וצועדת לאורך הנחל עד לקצה הכפר ומגיעה ליער נהדר , פעם פונה שמאלה וצועדת לאורך הנחל ומגיע לשדות המעובדים בינות להרים שם מגדלים התושבים ירקות , תירס ועוד . ישנו אזור מוגדר אליו מגיעים מדי בוקר עם הפרות למרעה , שם תלחח עשב עד שעות הצהרים בנחת.
את היום הרביעי פתחנו בגשם קל שבהמשך היום הלך והתחזק – מה שלא הפריע לנו להמשיך בתוכניות. עוזבים את פנסיון כריסטינה ומשפחתה ומתחילים את הנסיעה דרומה . הגשם מתחזק , עושים שינוי קטן בתוכנית ומגיעים למבצר פאגרש המרשים שנבנה ב 1310. לאחר סיור נעים במקום והצצה לחדרים היפיפיים עם כלים מיוחדים מכל רחבי רומניה מגיעים לארוחת צהריים נהדרת באזור פאגרש. נכנסנו למסעדה מיוחדת שמגישה אוכל אוטנטי במחירים …… עוד לא דיברתי כמה זול לטייל ברומניה כמה קל לאכול טוב כאן . מנה של דג פורל שדגו אותו בבוקר עם תוספות וכוס של 1/2 ליטר בירה או יין הבית – שילמנו 50 ₪ !!! כן זה המחיר.
ממשיכים בנסיעה מגיעים לנוף הררי עוצר נשימה של הרי הקרפטים ומגיעים לסיניה עיירת נופש בהרים שהוקמה בליבו של יער . כוחה של עיר זו הוא בתקופת החורף מהווה מרכז לתיירות חורפית של גולשים . בתקופת הקיץ מגיעים הרבה טיילים רגליים ורוכבי אופניים לעיר היפה הזו הנמצאת 841 ק"מ מבוקרשט . מגיעים לווילה קמילה , מלון מהאגדות . בעבר היה בית של משפחת אצולה סבתא קמילה הייתה בעלת הבית , הורישה את המבנה לבני משפחתה שהפכו אותו למלון ציורי ומקסים.
היום החמישי
אחרי הליכת בוקר מענגת באוויר ההררי הקריר וארוחת בוקר דשנה יוצאים ליום מלא הפתעות . מתחילים בעצירה קצרה לראות תחנת קמח עתיקה שבעלת הבית הפעילה אותה עד לפני שנה בכוח המים הזורמים בלבד. משם ממשיכים לעיר בראשוב הממוקמת במרכז רומניה , מבקרים בכיכר המרכזית , בבית הכנסת , צועדים ברחובות הציוריים בין הבתים המסוידים כל אחד בצבע אחר. מבראשוב מעפילים לפואינה בראשוב שהיא עיר סקי ציורית השוכנת בגובה 1030 מטר . נוסעים בדרך נופית נהדרת , סוסים רועים באחו – עונג , מושלם.
בדרכנו חזרה לסיניה עוצרים במרתף יינות מיוחד בו מייצרים יין נתזים מצוין . עשינו סיור במרתף היינות וקיבלנו הדרכה מהיינן הראשי על הדרך המיוחדת של הכנת היין וכמובן גם טעמנו.
עושים את דרכנו בזריזות חזרה לוילה קמילה לסדנת בישול נהדרת עם השפית כריסטינה( לא שייכת למשפחת בעלי המקום) . שף קמילה מגלה את הסודות שלה להכנת סרמלה הוא הכרוב הממולא המפורסם , צילמתי במקום סרטון בו קמילה מדגימה ביד מקצועית איך מגלגלים את הכרוב. למדנו להכין גם סופגניות קטנות ומעודנות – גוגוש שמן.
היום השישי
מתחילים את הבוקר בביקור במצודת דראקולה בברן – לדעתי איש יחסי ציבור גאון קשר בין הסיפור לצורת המבצר והתמונות של מעונו של דראקולה בסרטים – יצר את הקשר וקרא למקום על שם האגדה – יצר מוקד תיירותי ענק . המון אנשים עומדים בתור כדי לעשות סיבוב במבנה חביב אך צפוף ובסיום ממתין לתייר שוק מוצרים . משם המשכנו בנסיעה דרך כביש יפיפה בין כפרים אוטנטיים מגיעים לערוץ דמבוויצ'יוארה – מעבר בין הרים , נהר שוצף , צמחיה נהדרת . הליכה של כשני קילומטר יפיפיים. האטרקציה הטעימה של היום הייתה ביקור בכפר מואיצ'ו בו ביקרנו בשלנית מקומית שמחמיצה מבשלת ומכינה אוכל נהדר. טעמנו גבינת קשקבל יוצאת דופן , טעימה ומעושנת . כמו כן הכרנו את הממליגה שכאן מכינים אותה מקמח תירס שנטחן גס המקנה למאכל טעם מיוחד. לצדי הדרך הכפריים מוכרים יין , גבינות ואפילו קיורטוש טעים וחם. חוזרים עייפים ומאוד שבעים למלון.
היום השביעי
יוצאים להליכה לארמון פלש המפואר בסיניה – כל כך הרבה פאר והוד.
מתחילים את דרכנו לבוקרשט – מתחילים להריח את הבית עוצרים בדרך לקניות. אי אפשר לחזור בלי מתנות למשפחה.
מגיעים למלון היפה שלנו בליבה של העיר העתיקה – מיקום מושלם יוצאים לארוחה נהדרת ב city grill מסעדה נהדרת !! אחרי האוכל עושים סיבוב רגלי נחוץ, הולכים ברחובות הקטנים בין בתי הקפה שומעים בליל של שפות מכל העולם מסביבנו – נהדר.
יום שמיני
ארוזים , המזוודה נפוחה ומלאה בתבלינים , ריבות , צויקה , גבינות ומה לא והראש מלא בחוויות נהדרות ועל המותניים עוד כשנים שלושה ק"ג של עונג רומני ( אני אשלם על זה בחדר הכושר בחודש הקרוב) יוצאים להליכה ברחובות העיר העתיקה מגיעים לבית הכנסת המפואר של בוקרשט , מבקרים בארמון הפרלמנט . נחים מעט בפארק המקסים בליבה של בוקרשט .מתפנקים בקונדיטוריה מצוינת.
השעה כבר רבע לשבע בערב מגיעים לשדה התעופה בדרך הביתה.
היה טיול נהדר !!! נהניתי מכל רגע לאה המדהימה ואובידיו יוצא הדופן מחברת קא לה מאמא עשו את זה בגדול . הכירו לי את רומניה והשאירו לי טעם גדול של עוד.